L’assassinat és un art?

Fa un parell d’anys, els blocs es van omplir amb la notícia d’una exposició. Una de les peces exposades era de l’artista (ho poso entre cometes perquè el dubte és si és artista o no) de Costa Rica Guillermo Vargas. Habacuc, com es fa conèixer l’autor, va encadenar un gos i el va deixar morir de gana davant la mirada dels visitants. El nom de l’obra i l’explicació estaven escrites amb pinso per a gossos. No cal que us expliqui que trobareu centenars de blocs recordant la família de Vargas.

Recupero la pregunta sobre què és art i què no. En una exposició a Barcelona (tinc mala memòria i no recordo quan hi vaig anar ni on), et donaven dos tipus de gomets que deien això és art i això no és art, i els visitants havien de determinar si les obres presentades per diferents artistes es podien considerar art o no. El més curiós és que l’extintor de la sala es va convertir en una obra d’art plena d’enganxines. Algú va enganxar un gomet determinant que l’aparell vermell era art, i tothom que ho va veure hi va estar d’acord i es va sumar al judici.

Anècdotes a part. Creieu que un assassinat, deixant de banda que és un acte menyspreable, pot considerar-se un art?

Definició d’art per l’enciclopèdia catalana:

art1
[s. XII; del ll. ars, artis, íd.]
1 m 1 Habilitat, destresa, a fer certes coses adquirida amb l'estudi, l'experiència, l'abnegació. L'art d'ésser bon venedor.

Després de llegir la definició i recordar la pel·pel·lícula Se7en, de David Fincher, crec que en alguns casos sí...


joan garcia