Evolució de les denúncies per violència de gènere

He volgut centrar en l’evolució de les denúncies per violència de gènere a Espanya el meu comentari sobre si hi hagut en els últims anys un augment de les conductes violentes a l’Estat. M’ha semblat que centrar-me en un aspecte concret del fenònen de la violència em permet diagnosticar, amb detall, l’evolució d’aquestes conductes, així com les seves causes.

Segons les dades dels últims tres anys elaborades pel Ministeri d’Igualtat, el tercer trimestre del 2008 és el període en que es van registrar més denúncies per violència de gènere. Un total de 37.239 denúncies, una xifra que es va reduir fins a les 33.656 del primer trimestre d’aquest any.

D’aquest informe, també cal destacar que el nombre d’homicidis per violència de gènere s’ha anat reduint progressivament des del 2007.

Tot i l’exactitud d’aquestes dades és molt díficil saber amb detall si estàn augmentant o reduint-se les conductes de violència de gènere a Espanya, ja que es desconeix quin és el percentatge d’agressions que no són denunciades.

En aquest sentit, considero que la major conscienciació social sobre aquest fènomen ha comportat al mateix temps un augment de les denuncies, ja que s’ha perdut, en part, la por a denunciar-ho, i una reducció dels homicidis, al haver-se enfortit també la legislació.


Joan Faus